dijous, 17 de setembre del 2015

1.Les literatures en l'antiguitat: Curiositats


1. Completa: "Quan surts per fer el viatge cap a Itaca has de pregar que el camí sigui llarg,/ ple d'aventures, ple de coneixences." De quin poeta són aquests versos? Quin cantant els va popularitzar?  

Constantin Kavafis
Lluís Llach - Itaca  

2. El mot "quimera" té diferents significats: "Creació imaginària de l’esperit que es pren com una realitat"; "Malvolença contra algú" (Es tenen molta quimera.); "Ànsia, inquietud" (No passis quimera). Però en la mitologia grega era un monstre que tenia... quants caps? 







Tres caps: de lleó, de boc y l'altra de drac. 




3. Com era l'esfinx grega? 

En la mitologia grega, l'esfinx era dotada d'ales d'ocell de presa i tenia el rostre de dona.

4. En la mitologia grega, el déu del vi i del teatre era Dionís; en la mitologia romana rebia un altre nom: quin?

El déu Baco, fill de Júpiter i Sémele.

5. Busca una foto del teatre d'Epidaure.


6. A les representacions teatrals gregues, les sessions duraven tota la jornada, fins a la posta de sol; i el públic es portava menjar i en el mateix teatre el venedors ambulants oferien les seves mercaderies. Veritat o fals?

7. Els actors sempre eren hòmens. Les dones podien assistir al teatre? 

Actualment es discuteix si les dones acudien al teatre, no es sap, pèro si ho feien no debien ser gaire ben vistes i posiblement es seien a les grades més altes.

8. Quina relació tenen l'Oracle de Delfos i la Font de Castàlia?

La font del Castália emetia uns gasos que permetia que l'Oracle de Delfos tinguera les prediccions i els sons que li servien per a endevinar el futur.

9. Busca una foto del santuari de Delfos.


10. Tirèsias és un endeví cec. Això deu ser cosa dels déus. Explica-ho. 

Es diu que Tirèsies va veure la deessa Atena mentre es banyava nua al mont Helicó i ella va castigar-lo privant-lo de la vista.

11. (Només per a majors d'edat.) Tal vegada t'escandalitzarà conéixer la trista història de Crisip, fill de Pèlops, que és l'origen de la maledicció de la casa de Tebes.

Crisip fou un heroi famós per la seva bellesa, fill de Pèlops i de la nimfa Axíoque.
Segons Apol·lodor fou raptat per Laios, rei de Tebes i pare d'Edip, de can se va o des dels Jocs Nemeus i per vergonya se suïcidà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada